HITTA

Jag hittade en rolig funktion på internetet, som kan berätta för en lite vem man är.

Här, i den här stadsdelen av Malmö, har jag bott nu i åtta år:

”Området domineras av singelhushåll och sambor, 20-34. Medelinkomsten är 18 350 kr vilket är 32% lägre än genomsnittet i Sverige. Vanliga intressen är konst, jämställdhetsfrågor, andra länders kultur. Valdistriktet röstar vänster och FI får 418% fler röster än rikssnitt.”

Ett trevligt ställe, mycket trevligt ställe, där jag hjälper till att dra ner medelinkomsten. Men snart har jag ju blivit för gammal för att bo här! Bara två år kvar. När jag fyller 35 vill jag hemskt gärna flytta hit:

”Området domineras av singelhushåll och sambor, 35-49. Medelinkomsten är 26 230 kr vilket är 3% lägre än genomsnittet i Sverige. Vanliga intressen är andra länders kultur, gympa och workout, styrketräning. Valdistriktet röstar vänster och FI får 691% fler röster än rikssnitt.”

När man blir lite äldre ska man ju tjäna mer pengar och det är dags att ta bättre hand om kroppen och träna ordentligt. Okej, okej, jag kan försöka, kan försöka intressera mig lite för gympa om jag bara får bo där. Tydligen rösta en himla massa på FI också!

För jämförelse kollade jag upp det här med intressen i några andra områden. Om jag kan få roligare intressen någon annanstans. Om jag flyttar till Emmas hoods får jag intressera mig för modenyheter, andra länders kultur, segling. Om jag bor i krokarna för Stinas förra jobb får jag intressera mig för hårvård, alternativ hälsovård, astrologi. Annars är det mycket konst, jämställdhetsfrågor, andra länders kultur som dyker upp.

Slutligen kände jag ändå att den viktigaste jämförelsen kanske ändå är var jag kommer ifrån. Här kommer jag ifrån:

”Området domineras av singelhushåll och sambor, 65+. Medelinkomsten är 20 528 kr vilket är 24% lägre än genomsnittet i Sverige. Vanliga intressen är motorsport, jakt, meka med bilar. Valdistriktet röstar borgerligt och C får 109% fler röster än rikssnitt.”

Det här med vem man är?

EN BÖN FÖR DE STULNA

”Jag behöver kanske slå ut dina tänder, sa mamma. När jag blev äldre gnuggade jag gul och svart tusch på den vita emaljen så att tänderna såg ruttna ut. Det finns inget som är mer motbjudande än en snuskig mun, sa mamma. Det var Paulas mamma som kom på idén att gräva groparna. Hon bodde mitt emot oss i ett eget litet hus och hade en bit mark med papayaträd. Min mamma sa att delstaten Guerrero höll på att bli som ett kaninbo fullt av hålor där små flickor låg och tryckte överallt. När någon hörde en stadsjeep närma sig, eller såg en svart prick i fjärran, eller två eller tre svarta prickar, sprang alla flickor till sina hålor.”

En bön för de stulna – Jennifer Clement

UNG

Kära dagbok. Ibland tänker jag att jag måste få debutera snart, medan jag fortfarande är hyfsat ung, för att åtminstone få vara snygg på författarfotot.

HACKERS

”Hästarna rusar

Flickorna så unga

Lever livet

som om

det vore verkligt

’Ptroo!’ heter ’Hoe!’

på säregna djur

och det finns ännu

tygeltag

för nödstopp”

 

”Alla hästar,

alla djur –

immuna mot världen,

immuna mot gud”

 

”Mina små flickor

tror att de har ätit middag

Det är väl bra

att de litar

på tingens ordning”

 

Hackers – Aase Berg

REDOVISNINGSPLIKT

Tom Malmquist – I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv (Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt blir svårt sjuk. När Tom kommer hem från sjukhuset är det med en bebis och en stor sorg. Tom Malmquists självbiografiska roman är en osentimental, rå och vacker berättelse om liv och död.)

Jessica Schiefauer – När hundarna kommer (Om den första kärleken, hakkors, hat och önskan att få tillhöra. Så fruktansvärt vacker och viktig!)

Jonas Hassen Khemiri – Allt jag inte minns (Samuel är död, han har krockat med en bil in i ett träd. Kanske var det självmord, kanske var det en olycka. Kvar är de som minns honom. Men vems minnesbilder går det att lita på? Khemiri skriver ödmjukt och varmt om människans brister. Om de tusen olika sanningar som bildar en person.)

Yvonne Hirdman – Medan jag var ung (Yvonne Hirdman berättar om hur hon fått kämpa sig fram inom universitetsvärlden, lanserat genusbegreppet, fött barn tidigt, haft älskare. Jag tycker bitvis att det är tråkigt och bitvis gillar jag tidsfärgen, jag kan lite se mamma där i. PS. Jag ångrar lite att jag inte skrev i boken: ”Denna biblioteksbok har varit på semester i Vietnam!”)

Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah (Om rasism, tillhörighet och identitet, i Nigeria och USA, men också en storslagen kärlekshistoria. Jag vet inte varför det dröjt så länge innan jag läst den, men nu slukar jag den!)

Aase Berg – Hackers (Jag läser för lite poesi nu för tiden. Måste ändra på det! Började med Aase Berg. Hackers handlar om makt. ”Det här är ett hot”, står det på baksidan. Det här är ett krig: mot patriarkatet, mot systemet. Det är oväntat, ojämnt och drastiskt: ”Vi är kvinnofällan. Vi är värdinnedjuret, uppkopplad mot slappköttade parasiter såsom lata män och manipulativa knullviljor och bortskämda omedvetna sällskapshjon.”)